CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, October 17, 2011

MAHARNYA ..BAI`AH UNTUK MATI FISABILILLAH

Perkahwinan pertama Sayyedah Zainab Al Ghazali diakhiri dengan perceraian setelah 2 tahun hidup sebagai suami isteri kerana hala perjuangan tidak sehaluan apabila suami beliau Syekh Muhammad Hafiz Al Sudani (pakar Ilmu Syariah dan Syekh Torikat Al Tijaniyyah) bertegas dengan pendiriannya menghalang Zainab Al Ghazali untuk meneruskan perjuangan menentang Kerajaan Thogut ketika itu.

Perkahwinan kedua beliau dengan Al Hajj Muhammad Salim Salim. Apabila bakal suami beliau bertanya apakah mahar yang dimintanya, beliau menyatakan bahawa mahar yang akan menyempurnakan perkahwinan mereka ialah Bai`ah untuk Mati Fi Sabilillah..bila ditanya bai`ah dengan siapa?..beliau menjawab: Al Syahid Hassan Al Banna..apabila tiba masa bai`ah nanti.. maka ketka itu jiwa dan rohku berada dalam genggaman, bukan dimiliki oleh suamiku dan tidak dimiliki oleh aku sendiri..tetapi dimiliki oleh Allah SWT yang kerana Allahlah aku berbai`ah kepada Al Syahid Hassan Al Banna..sekiranya Tuan bersetuju..saya menerima Tuan ..Mahar dan semua hantaran perkahwinan adalah dengan Bai`ah ini..

Apabila berlaku pertembungan di antara urusan peribadi dan perniagaanmu dengan kerja-kerja dakwahku, dan hidup berumahtangga menjadi penghalang kepada aktiviti dakwah dan menegakkan daulah Islam, maka ketika itu..Perpisahaan adalah jalannya..aku tidak menuntut agar engkau mengiringiku dalam jihad ini..

tetapi aku berhak untuk meletakkan syarat bahawa usah menghalang aku untuk berjuang di jalan Allah..dan hendaklah engkau meletakkan kethiqahan di antara kita..iaitu di antara seorang lelaki yang bersetuju berkahwin dengan wanita yang menyerahkan dirinya untuk jihad Fi Sabilillah dan megakkan Daulah Islamiyah..

Al Hajj Salim menangis terharu dengan pendirian Zainab Al Ghazali dan berkata:
Aku tawarkan engkau dengan dunia..tetapi engkau balas dengan Bai`ah untuk mati Fi Sabilillah!

Demi Allah Sesungguhnya Aku berbai`ah dengan Nama Allah, sekiranya Allah memberi kekuatan untuku bersamamu dalam bai`ah dan jihad ini..aku sekali-kali tidak akan mengingkarinya..Maka Aku berbai`ah dengan Al Syahid Hassan Al Banna..
Dengan bai`ah ini..maka sempurnalah mereka diijab qabulkan sebagai suami isteri pada tahun 1950. Ketika itu Sayyedah Zainab Al Ghazali berumur 18 tahun.

kredit to : Dayang Siti Noraini..

0 comments: